středa 29. února 2012

Kalhoty Direct Alpine Badile - univerzálnost sama

Kalhoty Direct Alpine Badile
Váha: 460g (L)
Materiál: základ: 78 % PAD + 10 % PES (Coolmax®) + 12 % Lycra, doplněk: 59 % PAD (Cordura) + 33 % PES (Thermolite®) + 8 % Lycra
HUDY cena: 2790 Kč (2594 Kč se slevou 7%)

Když jsem přemýšlel, který výrobek poctím první recenzí, výběr byl celkem jednoduchý. Není mnoho věcí, které bych používal po celý rok, v podstatě každý den. Kalhoty Badile od českého výrobce Direct Alpine k nim ale rozhodně patří.
Nebudu se zabývat technickým popisem - ten najdete na stránkách výrobce. Soustředím se na zkušenosti s více než šesti lety používání. A ty jsou více než pozitivní. Tak předně jde o jedny z nejuniverzálnějších kalhot, co znám. Používám je v zimě i v létě. Na lezení, turistiku, do města, v zimě na skilapy. Rozsah teplot, ve kterých jsou kalhoty příjemné je obdivující. Na jedné straně se v nich přespříliš nepotím ani v +15°C (a to je u mně co říct) a zároveň do -5°C je používám samotné. Pokud je chladněji, přidám lehké spodky a v exterémních mrazech vyměním tenké spodky za powerstretchové (odzkoušeno i v -20°C). Ačkoli nemají membránu, mají velkou odolnost proti větru. Horší je to s vlhkostí. Po šesti letech je impregnace dávno pryč a tak už vodu neodpuzijí tak, jako na začátku. To se dá přežít, protože velmi rychle schnou. A když skutečně prší nebo padá sníh s deštěm, je stejně jediné řešení přetáhnout přes ně Goráče. Vlastně fakt, že membránu nemají, považuji za jejich obrovskou výhodu. Díky tomu jsou extrémně prodyšné a toho si u podobných kalhot cením více, než voděodolnosti.
Střihu není takřka co vytknout. Díky stretchovému materiálu se vytvarují podle těla a jejich používání je tak příjemné. Bez úhony či ztráty komfortu se v nich dá chodit i několik dní. Nevadí ani několik hodin strávených v autě a to je pro outdoorové kalhoty hodně náročný test. Pro dámy se navíc dělá dámský střih, který lépe odpovídá ženské anatomii.
Opotřebení je po šesti letech odpovídající, spíše podprůměrné. Z lezení na ostrém vápně je sem tam vytažená nitka nebo roztřepená nit ve švu. Vnitřek spodních okrajů nohavic je zežmolkovaný od suchých zipů skialpových bot. A nedávno se přetrhnul tkaloun na jezdci zipu u kapsy. Jinak nic. Na to, že je používám přes šest let a rozhodně je nešetřím, to není špatný výsledek.
Co by se dalo zlepšit? Určitě impregnace. Kapsy by mohly být větší, i když na kapesník to stačí. Navíc je zde ještě jedna velká kapsa na pravém stehně (výbroná např. na odložení rukavic v zimě). Zapínání bočních kapes je opačné, tedy shora dolů kvůli kompatibilitě s úvazkem. To nepovažuji za nevýhodu, jen je potřeba si na to zvyknout.
Vzhledem k tomu, co kalhoty nabízí a jaké může být jejich reálné využití považuji cenu za přiměřenou. V mém okolí je už mají všichni včetně mé manželky, rodičů a všech kamarádů. A všichni si je chválí. Může být lepší doporučení?